keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Nätisti hihnassa, vai miten se meni?

Turun staffipäivien jälkeen muhun iski totaalisesti, kuinka "löysällä" oon koirat viimeaikoina päästänyt. Säännöt, missä koirat ei tutustu remmissä, ohittavat käskystä sivulla, eivät vedä yms. olivat jääneet ihan unohduksiin..

Chili oli ruvennut rähjäämään remmissä (vain silloin kun toinen tulee meidän "reviirille"). Ja kas kummaa, kukahan siitä otti mallia? Diesel siis veti ja vauhkosi aina kun joku tuli vastaan, eikä pikku-ukolla ollut vapaana ollessaan minkäänlaisia korvia päässä. Saattoi jäädä maahan makaamaan ja mulkoilemaan kun huutelin luokse itsellä paloi pinna. Valitin itsekseni, että "kuinka tässä näin kävi", mutta mitään en asian eteen tehnyt.

Pari viikkoa sitten etsin kaapin kätköistä naksuttimen, jolla olen Chilinkin opettanut ohittamaan ja kulkemaan hihnassa. Kahtena päivänä ehdollistin Dieselin naksuttimelle ilta- ja aamuruoilla palkkaamalla nappula kerrallaan. Chilin kanssa hommaan tarvittiin vain muutama muistutus.


 Pääosin lenkit tein (välillä edelleen) vain yhden koiran kanssa ja sitten aina vaihdellen molempien. Aloitimme hyvin pienillä lenkeillä Dieselin kanssa, aikoina jolloin ei täällä lähiössä ole niin paljon häriötä. Ennen lenkkiä väsytin sitä aivojumpilla ja muilla leikeillä (kuten aarteenetsintä). Uloslähdöt kestivät kauan, kunnes vihdoin oppi kävi perille, että omistaja kulkee rapussa edellä ja koira perässä tai vierellä.
Palkkasin alkuun kohteen katsomisesta, jokaisen vähänkin kiinnostavan asian kohdalla. Palkkana käytin nakin paloja. Ensin palkkasin istumisesta ja kohteen katsomisesta paikallaan ollen. Vähitellen opettelimme käskyt "tälle puolelle" (oikea) ja "reunalle" (vasen), jolloin koira siirtyy sille puolelle tietä, mitä vaadin. Jatkokäskynä (jota harjoitellaan edelleen kestopalkkauksella) opettelimme "täällä", jolloin koiran on kuljettava suurinpiirtein sivulla puolesta riippumatta, kun ohitamme toisen koirakon.

Chilin kanssa opettelin reagoimaan jo korvien asennon muuttumiseen, sen kanssa toimin niin, että annoin jo opetellun käskyn ja palkkasin. Teimme näitä harjoituksia ensin kotona, sitten ulkona ja sitten häiriön alla, ohituksissa, sekä tavaten muita niin, että koirat olivat lähekkäin, mutta fyysiseen kontaktiin ei ollut asiaa. Naksutin on siitä hyvä, että tieto oikeasta suorituksesta tulee koiralle paljon nopeammin kuin käden vieminen kuonon edustalle. Samalla koira ottaa omistajaan kontaktia, joka taas parantaa yhteistyötä.

Luoksetuloja harjoittelimme ahkeraan molempien kanssa. Vielä meillä on tekemistä siinä silloin, kun nuo puuhaavat muiden koirien kanssa. N. 3/5 sujuu luoksetuloista muiden koirien kanssa peuhatessa 2/5 saa edelleen savut korviin. Nakkipalkan pystyi onneksi jättämään nopeasti pois ja nyt onkin jo ihan sama, mitä kuivaa papua taskun/pussin pohjalta löytyy ja kehukin on hyvä palkka.

Harjoitteluvaiheessa onkin menossa edelleen kulkeminen toisen kanssa. Sekin menee Dieselin suurimmaksi osaksi ihan ok, kun itse muistaa vaan ajoissa reagoida. Chilin kanssa hommat ovat jo ihan hyvin, se voi selkeästi paljon paremmin kun ei jatkuvasti joudu kantamaan koko laumasta huolta. Vetämiseenkin mun pitäisi jotain keksiä Dieselille, en muista kuinka opetin Chilille, ettei se vedä.

Ärsyttää ihan suunnattomasti oma laiskuus ja sormien läpi katsominen! Katselen usein muita kun ne eivät saa omia koiria aisoihin ja näin nopeasti siihen omakin laiskuus vei.. En tajua kuinka kuvittelin pennun oppivan arjen asiat vanhemman koiran kanssa "siinä sivussa"..? Noh, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Juhannustahvot malttoivat hetken poseerata tutkimusmatkoiltaan.

Tokoilussakin ollaan muuten edistytty. Seuraaminen sujuu jo kohtuu hyvin kun hieman hitsaataan vielä oikeaa paikkaa. On ruvennut jättämään itseään hiukan liian taakse. Seuraamisesta jää käskystä + käsiohjeella maahan ja seisahtuu myös. Namit on siis niistä jo häivytetty! Vielä ne kädet, joita jo pikkuhiljaa ollaankin nostettu pois. En uskalla edetä liian nopeasti, ettei tulisi takapakkia ja homma alkaisi alusta uudelleen. Luoksetuloa, ollaan harjoiteltu eteen sekä sivulle ja molemma sujuvat oikein hyvin.
Ilmoitinkin meidät kompassiin TOKO C-kurssille elokuussa.

Ja jottei teksti olisi pelkkää valitusta niin loppuun muutama kuva virikeluolastosta, jossa olimme 12.6 yhdistyksen kautta. Viisaammille tiedoksi, että uroksille kannattaa laitta sellainen ns. merkkailuvyö, kankaasta tms, niin ei tarvitse kulkea rätti kädessä jatkuvasti kuten allekirjoittanut.

Osalta tututstuminen luolastoon meni ihan leikiksi,
mutta kyllä ne hyvin rohkeasti heti luoliin lähtivät
tutustumaan.

Diesel haistelemassa riistaeläimiä.
Kuvassa supikoira, hirvenkorva, oravanhäntä ja kanin turkki.

Chili haistelemassa. Kumpikaan ei kovin kauaa päässyt tutustumaan,
sillä olivat molemmat repimässä ja syömässa nahkoja lähestulkoon
heti pienten haistelujen jälkeen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti